Oda nedir?
"Birlikte eglenemeyen insanlar, beraber bir gelecek kuramazlar"
GÖKHAN SEMİZ
Özü Oda Özyeğin Üniversitesi Sosyal Aktiviteler Koordinatörlüğü çatısı altında yapılanan bir repertuvar tiyatrosu, medya kuruluşu ve uygulama sahnesidir.
Alternatif sahneleme biçimlerine ev sahipliği yapmak amacıyla 15 mayıs 2014 yılında bir deponun tiyatro eğitmenleri Baran Güler, Gizem Yağız'ın ve Öğrencilerin emekleriyle sahneye dönüştürülmesiyle oluşturulmuştur.
Tasarım ve uygulama süresi aşamalandırılan Oda Projesi 8 senelik süre sonunda bugünkü halini almıştır.
Genel Sanat Yönetmenliği hariç, tüm birimleri atanmış ve seçilmiş okul öğrencileri tarafından idare edilmektedir.
Sahne bölümü olmayan bir üniversitede hacimli Sahne biçiminde tasarlanmış olması;
Tamamen Oda Topluluğu öğrencilerine tahsis edilmiş olması;
Yönetim teşkilatlanması ve yapısının kurumsal işleyiş tabanlı ilerlemesi;
Dekor, Kostüm, Tasarım, uygulama, işletim, medya ve diğer tüm faaliyetlerin ilgili bölümlerde okuyan öğrenciler tarafından, üniversite kaynaklarıyla üretilmesi
yönünden ülkemizde diğer üniversitelerde henüz bulunmayan benzersiz bir yapıdadır.
'Nereden Nereye' galerisi...
Oda üzerine...
Nasıl oldu?
"Projeyi isimlendirirken buranın insanın kendi oda'sı gibi rahat, keyifli ve ait olunan bir yer yaratma düşüncesinden hareket ettik.
Ayrıca Oda'da bulanan birinin arayanlara konumunu '-Oda'dayım' diye bildirmesi de samimi, akılda kalıcı ve hoş olacaktı.
Baran Güler
Her şey, Tiyatro Kulübü Çalıştırıcısı Baran Güler'e Sosyal Aktiviteler Koordinatörü Sn. Ülkü Gürsoy'un kostüm deposu olarak kullanılabilecek, atıl bir odayı göstermesiyle başladı.
Üniversitede eksikliği çekilen sahne sanatlarının gösterim yapabileceği bir oda sahnesi oluşturma fikri bir dizi görüşmenin ardından Baran Güler tarafından logo ve tüm ayrıntılarıyla projelendirildi; tasarımından, uygulamasına kadar üstlendiği seneler sürecek planlama ve eylem süreci böylece başlamış oldu.
Planlama aşamasında Ülkü Gürsoy'la projenin maliyeti göz önünde bulundurularak yıllara yayılarak aşamalara ayrılmasına karar verildi.
Oda için ek bütçe ayrılamadığı için Tiyatro Kulübünün çıkartacağı oyunun dekor bütçesinin yarısıyla Oda projesinin ilk aşamasının gerçekleştirilmesine başlanıldı.
Maliyeti olabildiğince düşürmek için, demircilerle görüşüldü, ahşap marketler ve marangozlar gezildi, satın alımlar ardından tüm uygulama sürecine öğrenciler de dahil olmasıyla Oda Projesi canlanmaya başladı.
Seyirci kapasitesini arttırmak için, demir profillerden tasarlanan seyirci platformları Taşdelen mevkindeki demirci ustasına yaptırıldı.
Platformların üstü alınan playwoodlar'ın montajı gerçekleştirildi.
Bu sırada yönetmenin Oda'nın açılış oyunu olarak seçtiği Git-Gel Dolap'ın provaları yapılmaktaydı. Oyuncu kadrosu süreç içinde iki kez değişmesinin ardından yeniden yeni kadrosuyla provalara başlanıldı.
Tüm bu sürecin yanında Tiyatro Kulübü'yle de Baran Güler ve Gizem Yağız'ın yönettiği 'Dün Gece Yolda Giderken Çok Komik bir Şey Oldu' oyunu provaları sürmekteydi. Oyunda Canlı orkestra olması sebebiyle provaların bölünmesi, maliyeti düşürmek için dekorunun öğrencilerle birlikte yapılması da sürece biraz ara verilmesine neden oldu. 'Dün Gece Yolda Giderken Çok Komik Bir Şey Oldu' Oyununun sahne arkası çalışmalarının bitmesi ardından Oda projesine geri dönüldü ve Git-Gel Dolap oyununun çalışmalarıyla birlikte Oda'nın bölümlendirilmesine geçildi.
Bölümlendirme aşamasında eş zamanlı Dün Gece'nin provaları da yapılıyordu.
Odanın bölümlendirilmesi için kesilen ahşaplar duvara oturtuldu.
Duvar kağıdı kaplamasının ardından dekor olarak kullanılacak ve aynı zamanda odayı bölümleyecek duvar nereyse son şeklini almıştı.
Sıra tüm duvarı asil ve asıl rengi olan siyaha boyamaya gelmişti ki ayrılan bütçemiz bitti. Öğrencilerimizden Mertkan Çıvgın'ın kendi boya şirketleriyle sponsor olmasıyla Boya Problemi de çözüldü ve uygulama aşaması başladı.
Uzun saatlerin ardından boyama süreci da bitti ve oda siyaha boyandı.
Oyunun dekor kurulumun da bitmesiyle beraber artık Git-Gel Dolap ilk oyuna hazırdı.
Oyunun ilk gösteriminin ve düzenli 3 oyunluk temsilinin ardından gala ile resmi açılışı gerçekleştirilecekti ki hepimizi ülkece yasa boğan Soma faciası gerçekleşti. Milli yasımız nedeniyle gala iptal edildi.
Dönem sonuna gelmesi sebebiyle Oda'nın açılışı 2014-2015 sezonu başlangıcına bırakıldı. Aynı senenin sonunda Oda Proje Tasarımcısı Baran Güler'in ve eğitmen Gizem Yağız'ın üniversiteden ayrılmasıyla birlikte oda projesi de askıya alındı.
2014-2015 sezonu ortasında, Doğan Kemal Çiftçi ve Tufan Berk Yıldız'ın ısrarı ve isteğiyle, Sosyal Etkinlikler Koordinatörü Sn. Ülkü Gürsoy’un desteğiyle projeyi kaldığı yerden devam ettirmek üzere Baran Güler süreci tekrar devraldı.
Daire testere, şarjlı matkap gibi gereken tüm malzemeler sipariş edildi ve tüm işçilik üstlenilerek bölümleme, ses sistemi, ilkel aydınlatma sistemi yapılmaya başlandı.
Bu sırada, yapılanmada yer almak isteyen öğrencilerle kısa bir atölye süreci ardından, Doğan Kemal Çiftçi ve
Özge Taşkıran'ın önerisiyle ‘Haybeden Gerçeküstü Konuşmalar’ isimli Yılmaz Erdoğan derleme yazılarından oluşan kalabalık kadrolu bir kolaj çalışması yapılmaya karar verildi. Oda'nın resmi ilk oyununun sahneleme çalışmalarına böylece başlamış oldu.
Oyun da hızlı bir şekilde hazırlandı ve Rektörümüz Prof. Dr. Esra Gençtürk'ün katılımıyla odanın ilk oyununun gösterimi 2015 yılında gerçekleştirildi. 50 kişilik kapasiteli Oda'ya 90 kişilik seyircinin gelmesi ve yerlere oturarak oyunu izlemeyi göze alması projeye olan inancı destekler nitelikteydi.
Rektörümüzün projeye olan inancı görmesiyle, öğrencilerin ve çalıştırıcıların emekleriyle yapılan Oda Tiyatrosunun diğer aşamalarının gerçekleşmesi için bir sonraki sene odanın yandaki boş oda ile birleştirilip genişletilip, sahne aydınlatma sistemleri ve profesyonel altyapıya kavuşmasının sözünü vermiş oldu.
Oyun ücretsiz düzenli temsilleri gerçekleştirmeye başladı. İlk sezonunda 16 gösterim yaptı ve 300'ün üzerinde seyirciye ulaştı.
Bu sırada aynı ekipten oyuncuların bulunduğu bir başka ekip de Haldun Taner’in 100. Yaşı anısına üniversitenin ilk canlı orkestralı açık hava gösterisi olan 'Keşanlı Ali Destanı'nı sergiledi.
2015 yılında farklı disiplinleri buluşturmak ve çağdaş hacimli sahneleme biçimlerine imkan sağlamak için Rektörümüz Sn. Prof. Dr. Esra Gençtürk’ün desteğiyle Baran Güler'in yenilenme proje tasarımını ve tüm sürecini üstlendiği Oda Genişletilerek Profesyonel Gösterilere ev sahipliği yapabilecek teknik altyapıda 120 seyirciyi ağırlayabilecek kapasitede ÖZÜ ODA Sahnesi açıldı.
Sahnenin yapımında marke panoları, ahşap çerçeveleri ve odanın belirli donanımları, odaya alınan kesim aletleriyle öğrenciler ve eğitmenler tarafından imal edildi.
2015 -2016 Sezonunda Baran Güler Genel Sanat Yönetmenliğinde, Plinio Marcos'un yazdığı ve Oyun ekibinin uyarladığı ‘Gece Öyle Bir Karanlıktı Ki İkisini de Yuttu’ oyunuyla bugünkü ÖZÜ ODA sahnesinin açılışı yapıldı.
Aynı sene Stajyer üyelerle Ionesco’nun ‘Gergedan’ı ile Jeton Neziray’ın ‘Şehir Büyüyor’ oyunlarını sahnelendi.
2016 – 2017 Sezonuna geçtiğimizde oda'da ilk kez bir öğrenci oyun yönetti. Ezgi Aydın yönettiği Gardner Mckay’ın ‘Kuklacı’ oyunuyla okulumuzun kurucusu Sn. Hüsnü Özyeğin'in de seyirci olarak katılımıyla sezon açılışı yapıldı.
Stajyer üyelerimizle de, eğitmenlerimizden Gizem Yağız’ın yönettiği Vasıf Öngören’in ‘Oyun nasıl oynanmalı’, Roland Topor’un ‘Joko’nun doğum günü’ ve öğrencimiz Doğan Kemal Çiftçi’nin yönettiği ilk çocuk oyunumuz “Kral Çıplak” temsilleri yanı sıra Oda Konserleri, Şiir Dinletileri, Profesyonel gösteriler, Söyleşiler ve pek çok farklı Atölye gerçekleştirildi.
2017-2018 Sezonunda öğrencilerimiz Zeynep Büyükpehlivan’ın yönettiği Sam Shepard’in ‘Aşk Delisi’ oyunuyla sezonu açıldı.
Eğitmenlerimiz Baran Güler ve Gizem Yağız’ın yönettiği ; Vala Thorsdottir’in ‘Mutfak söyleşileri’,
David Greig’in ‘Sarı Ay’,
Stajyer üyelerle de Neil Simon ve Anton Çehov’un ‘Sevgili Doktor’ oyunları sergilendi.
2018 yılında Baran Güler'in tasarımını yaptığı fuaye alanı ve internet sitesi yapımı tamamlandı. Dijital Rezervasyon sistemi açıldı.
2018 Yılında Öğrencilerimizden Ezgi Aydın’ın önderliğinde kurulan ‘GG’ isimli ilk doğaçlama ekibi düzenli gösterilere başladı.
2019 Yılında düzenli aylık gösterim takvimine geçildi. Etkinlik, Dramaturgi, Tasarım ekipleri aktif çalışmalarına başladı.
2020 Yılında Pandemi şartları nedeniyle dijital gösterimlere geçildi.
2021 yılında Pandemi önlemleri alınarak fiziki çalışmalara geçildi.
2022 Yılında tekrar aylık takvim düzenine geçildi.
2023 Yılında Skeç, Doğaçlama
Ayrıca Oda'da pek çok farklı etkinlik, konser ve dinleti gerçekleşti.
-
Süreçle ilgili fotoğrafları galeriden inceleyebilirsiniz.