25 Ekim 2019 - Cuma
Kral Lear için inceleme toplantısının ilk ayağında oyunun künyesi, ortam çözümlemesi ve Shakespeare adına bilgi paylaşımı yapıldı. Yeni katılımcı kişiler için işleyiş ve dramaturgi olgusu, taslağın ana fikri hakkında konuşmalar yapıldı. Bundan sonraki aşama hakkında bir önizleme bilgilendirilmesinin ardından Kral Lear için ilk toplantı tamamlansa da masadan kalkmak isteyen yoktu :) 14 Kasım 2019 - Perşembe Bu toplantımıza "Oyun Analizi" başlığı üzerinden devam ettik. Perdelerin sahne sahne analizi yapılırken, karakterlerin birincil/ikincil/yardımcı rollere bölümlemesi yapıldı.
Karakterlerin biyolojik/psikolojik/sosyolojik/karşılaştığı engeller ve sonuçları/tavırlar ve benzer diğer özellikleri üzerinde durulurken görünüşleri hakkında da tahminlerde bulunmayı ihmal etmedik.
Örnek vermek gerekirse, Erkin'in ve Mertol'un bol analizli tespitiyle Lear'ın "iri kıyım" ve uzun, Cordelia'nın ise sapsarı saçları olduğu konusunda eminiz...Ha bir de koskoca Lear'ın saçı perukmuş! Bizden duymuş olmayın.
28 Kasım 2019 - Perşembe
Karakter analizine devam ettiğimiz üçüncü dramaturgi toplantımızda Kral Lear ve Gloucester
arasındaki ilişki ve baba olarak evlatlarına gösterdiği tavır bizi aile bağları ve otorite arasında düşünmeye itti.
Zaman zaman karakterlere kendimizi yakın hissettiğimiz olmuyor değil, belirli açılardan onları yargılamak yerine anlıyor, bakış açımızı paylaşıyoruz.
Tiyatro metinleri anlayışa göre farklı algılanabilen serbest ileti türlerlerinden birisi olduğu için üzerine konuştukça daha iyi algılıyor, fikrimizi değiştiriveriyoruz.
Bazen tutumumuzdan vazgeçmediğimiz de oluyor tabi. Yunus'un Kent karakterine olan tutkulu hayranlığı gibi...
Karakter analizi üzerinden devam ederken varsayımlar ise şok ediciydi. Umursamaz bir edayla karakterlerin yaşları ve görünüşleri hakkında kesin yanıtlar veren Yunus, yolumuzu bulmamıza yardım etti. O olmasaydı ne yapardık bilemiyoruz.
29 Kasım 2019 - Cuma Kral Lear için yaptığımız son inceleme toplantısında Ana Tema/ Yan Tema/ Oyunun Önermesi/ Karşıtlıklar/ Atmosfer ve Sembol-Motif kavramları üzerinden ilerlenildi. Oyunun verdiği mesajı deşifre etmeye çalışırken düşünce farklılıklarımızın olması, tiyatro metinlerinin soyut bir mizacı olduğunun kanıtı. Metinde her birimiz farklı bir noktayı benimsediğimiz için inceleme bitiminde bunlardan bahsettik. Sadakat, vefa, otorite, aile ilişkileri çıkan başlıklardandı.
İç karartıcı bir havanın kol gezdiği bir metin olduğu için bir yanımız sanırım sona ulaşmaktan memnun. Bir başka oyunda, yeni karakterleri irdeleyene dek görüşmek üzere!
"Bir ayıyla karşılaşsan elbette kaçarsın, Ama kaçtığın yol çıkıyorsa kükreyen denize, Döner, kapışırsın ayıyla." *** "Çoğu kez kendi ektiğimizi biçtiğimiz halde, bahtımız kapandı mı, başımıza gelecek felaketlerin sorumluluğunu gider güneşe, aya ve yıldızlara yükleriz." -Kral Lear Yazan : Nesibe DEMİR
2019 - 2020 SEZONU
WILLIAM SHAKESPEARE - KRAL LEAR
DRAMATURGI ÇALISMASI
Comments